NYHETSBREV 6 , 2008-09-14

Höstutflykten 16-17 augusti
Vår höstutflykt blev väldigt lyckad. På lördag var vi 18 personer som träffades vid de s.k. stalotomterna vid Hamptjärn i Frostviken. När vi hade sett och diskuterat stalotomterna visade Frostvikens norra sameby härdar, stengropar och en stensättning som de hade registrerat. Vi hittade även några tidigare helt okända fornlämningar. En mycket trevlig dag som avslutades med att Lasse Kuhmunen och Carina Olofsson från Vilhelmina södra sameby visade oss två hällgravar nära Stekkenjokk.
Efter övernattning i Saxnäs vandrade sju jämtlandssökare med Lasse och Carina från Vilhelmina som vägvisare till Tomasvallen och Spaunakullen vid Bielite på söndagen. Där fanns mycket att se! Dels mycket gamla lämningar på Spaunakullen - en bengömma är till exempel daterad till vikingatid (ungefär 1000 e. Kr) - och dels 1900-tals lämningar på Tomasvallen. Stor-Tomas som bodde där hade både renar, kor och getter och odlade jorden. Det var väldigt givande att träffa likasinnade från Västerbotten - stort tack till Carina och Lasse! Som vanligt vid våra utflykter sken solen hela helgen.
Bilder från utflykten finns på vår hemsida www.oloft.com/sokarna.htm. I vårt web-baserade fotoalbum har det för övrigt hänt mycket sen sist. Alla är välkomna att lägga in bilder!

Arkeologisk undersökning i Fotingen
Under fyra veckor i september pågår en arkeologisk undersökning vid sjön Fotingen i Ljungans dalgång i södra Jämtland. Det är arkeologer från Jämtlands läns museum som gräver. Flera stensättningar av typen fångstmarksgrav, en aktivitetsyta och en anläggning som antas vara en kokgrop från stenåldern har undersökts / kommer att undersökas. Platsen tycks ha använts ända från tidig stenålder (ca 4000 f. Kr) fram till vikingatid (ca 1000 e. Kr) eller tidig medeltid (ca 1200 e. Kr). Anledningen till undersökningen är att området ska bebyggas med fritidshus - platsen är attraktiv även för nutidsmänniskan. En mindre väg går rätt igenom fornlämningsområdet och har skadat ett par av fornlämningarna. Stenredskap, avslag, skärv-sten och brända ben finns det gott om i och intill kokgropen. I stensättningarna har hittills (när en veckas grävning återstår) hittats brända ben och en vikingatida järnpilspets av en speciell typ som brukar kallas samisk. Spetsar av samma typ har påträffats bland annat i gravarna på Vivallen och vid Sösjön i Njaarke sameby. Annars hittas de oftast på gravar och offerplatser längre norrut. Mycket intressant, speciellt eftersom gravarna ligger inom Tåssåsens samebys vinterland där det enligt vissa markägare inte har funnits samer före mitten av 1600-talet.

Seminarium i Rendalen
Den 7-8 augusti var det ett intressant och lärorikt seminarium i Rendalen i norska Österdalen. Temat var vildrenar och forntida vildrenjakt. Första dagen var vi ute på exkursion och tittade på fornlämningar, mest fångstgropar av olika modeller, och andra dagen var fylld av före-läsningar. I fotoalbumet på hemsidan finns bilder från seminariet.

Sommarens inventeringar Trots att det inte har pågått några dokumentationsprojekt i Jämtlands län under 2008 så har det registrerats många fornlämningar. Det är flera samebyar som helt ideellt fortsätter med det dokumentationsarbete som påbörjades inom projekt "Att spåra sin historia".
Ett exempel på hur vårt arbete kan komma till nytta är de registreringar av tidigare okända fornlämningar som några Sökare gjorde på en utflykt till Välleströmmen i Ljungan i våras. Fornlämningsbeskrivningar och koordinater har nu skickats till SCA och Skogsstyrelsen vilket innebär att fornlämningarna skyddas vid kommande avverkning och markberedning.
Vår förhoppning är att ett större dokumentationsprojekt "I det samiska rummet" kommer igång under hösten 2008. Projektägare blir Gaaltije i Östersund och Saemien Sijte i Snåsa med Västerbottens museum som medaktör.

Barktäkter
Det är väl känt att samer liksom andra folkslag i norr beredde tallens innerbark, som är mycket näringsrik, till födoämne. Skadorna, barktäkterna, som uppstod på träden har ett speciellt utseende. Sådana barktäkter har hittats i på flera ställen i norra Sverige. Förut-sättningarna för att hitta barktäkter är förstås att det finns äldre tallar. I Jämtlands län har vi tidigare inte känt till några barktäkter av den här typen. Men efter tips från Folke Fjällström från Vålådalen fick vi veta att det skulle finnas barktäkter inom Vålådalens naturreservat. Gaaltije beviljades i september bidrag till en mindre pilotstudie för att tillsammans med personal från länsstyrelsen dokumentera eventuell förekomst av barktäkter inom en utvald del av Vålådalsreservatet. Vi hittade några "säkra" barktäkter och dessutom ett par som var lite svåra att tolka eftersom träden var nedfallna. Alla barktäkterna var vända mot norr och låg ganska nära kåtaplatser, vilket stämmer med erfarenheterna från norr. Det här var alldeles ny kunskap för oss så långt söderut på det samiska området! Roligt även på så vis att inventeringssäsongen förlängs, att leta barktäkter går ju lika bra att göra på snöföre.

Fotoutställning
Just nu visar Jamtli i Östersund en fotoutställning. När dom andra sover - om arbete, fest, renar och skotrar med Christer Olofssons bilder från Jiingevaerie sameby. Utställningen pågår mellan 7 september och 26 oktober.

Nya böcker
"För Sapmi i tiden". Fataburen, Nordiska museets och Skansens årsbok 2008.

Peter Johansson "Samerna - ett ursprungsfolk eller en minoritet? En studie av svensk samepolitik 1986 - 2005". fil dr. avhandling i Freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet i maj 2008.

Vanja Torkelsson "Vävda och lagda band från sydsamiskt område i Sverige och Norge. Åarjelsaemien voedtegh laskah juvvieh fahtelh jih dierieh. Från Interreg.projekt Gapta.

Utflykt till Jänsmässholmen
Ni har väl inte glömt att det blir ytterligare en utflykt i höst? Helgen 4-5 oktober ska vi fara till Jänsmässholmen där medlemmar i Jovnevaerie sameby blir våra lokala guider. Anmälan till Olof T Johansson 070-216 38 24 eller Ewa Ljungdahl 070-540 77 33 senast 26 september. Detaljerat program kommer när vi vet hur många som följer med.

- och så vill vi ha förslag till aktiviteter under vintern.
Hälsningar från styrelsen genom Ewa Ljungdahl

Till startsida