NYHETSBREV 14 , 2010-11-10

  • NU HAR ALMANACKAN FÖR ÅR 2011 KOMMIT! TEMAT FÖR ÅRET ÄR VACKRA KULTURMILJÖER I DE TOLV SYDLIGASTE SAMEBYARNA. SE EN PROVMÅNAD PÅ VÅR HEMSIDA. ALMANACKAN KAN BESTÄLLAS ELLER KÖPAS PÅ GAALTIJE I ÖSTERSUND ELLER AV STYRELSEMEDLEMMARNA. PRISET ÄR 150 KR, FRAKTKOSTNAD 24 KR TILLKOMMER OM DU VILL HA DEN SKICKAD MED POSTEN.

  • Det är också dags att betala medlemsavgiften för 2011. Sätt in 100 kr på BG 5392-0799. Om du glömt att betala för 2010 så får du gärna lägga till även för detta år d.v.s. betala 200 kr :-)

  • Medlemsutflykten till Näsåker för att delta i seminariet ”Rödockrarummet 3” i september ställdes in på grund av bristande intresse. Vi får ta nya tag nästa år och hoppas på större engagemang. Vår planering för år 2011 finns på hemsidan, men alla medlemmar är hjärtligt välkomna med egna förslag på aktiviteter och utflykter.

  • Silvermuseet i Arjeplog har under några år bedrivit ett projekt som handlar om renskötselns uppkomst. Bland annat har man gjort arkeologiska undersökningar av s.k. stalotomter, en slags ålderdomliga kåtatomter. Utifrån kol 14-prov från härdar samt pollenanalyser blev den intressanta slutsatsen att etableringen av renskötsel skedde under vikingatid (850 – 1050 e. Kr.) över hela fjällkedjan. Detta stämmer väl överens med resultaten av de senaste årens arkeologiska undersökningar på sydsamiskt område.

  • I norska Jotunheimen smälter glaciärerna snabbt på grund av mildare klimat, och arkeologerna gläds åt alla spår efter mänsklig aktivitet som tinar fram ur isen. Lämningar efter vildrenjakt, som ledgärden, pilspetsar och bågastill (gömslen), från 400-500 e. Kr. har hittats på 2000 meters höjd. Ett annat spektakulärt fynd som tinat fram är 3400 år gammal skinnsko i storlek 39!

  • Lars östlund, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), uppmanar alla att vara uppmärksam på ”de talande träden”. I gamla träd kan det finnas ristade eller inhuggna meddelanden av olika slag, till exempel markering av ägoförhållanden, gamla gränser och leder. Inte minst gäller detta i samiska kulturlandskap. Ett problem är att det moderna skogsbruket hotar att utrota gammalskogen. Östlund menar att det viktigaste är att dokumentera vad som finns kvar, datera träden (med dendrokronologi) och försöka tolka deras budskap innan de talande träden tystnar för alltid.

  • Ett lyssnartips: I år firar Johan Turis klassiska bok Muitalus sámiid birra hundraårsjubileum. Turi var den första samiska författare som gav ut en bok. Originalutgåvan utkom i Köpenhamn på initiativ av den danska författarinnan Emile Demant Hatt, med nordsamisk och dansk text. För att fira hundraåringen har boken nu getts ut som ljudbok på nordsamiska.

  • Och så en avhandling med samisk tematik från Uppsala universitet som kommer i slutet av november: Märit Frändéns ”Att blotta vem jag är. Släktnamnskick och släktnamnsbyten hos samer i Sverige 1920-2009”.

  • Som vanligt kommer vi att ha bildvisning och adventsfika även i år. Inbjudan kommer!

    Hälsningar från styrelsen via Ewa Ljungdahl

  • Till startsida